5 грешки при формулирането на благотворителни каузи

Във Фейсбук преди известно време попаднах на покана за благотворителна разпродажба на картини в подкрепа на добра кауза. Когато попитах каква е тя, за моя голяма изненада отговорът беше, че е реална, наистина важна, но хората, които ще бъдат подкрепени, искат да не се разкрива проблемът. Тъй като познавам лично източника на информацията и знам колко е сериозен, не се съмнявам в истинността на инициативата и значимостта на каузата. Но се замислих колко често хората са склонни да допускат грешки при формулирането на каузите си. Както и при анонсирането им в публичното пространство.

Ето някои от най-често срещаните грешки, които можем да направим.

1. Не успяваме ясно да обясним каква е каузата ни

Когато сме силно ентусиазирани от една идея, сме склонни да си мислим, че всички „горят” като нас. И че не е необходимо да обясняваме защо проблемът е важен и трябва да бъде решен. Така има опасност да не съумеем ясно да формулираме каузата си. Това най-често се случва, когато сме навлезли дълбоко в проблема, изчели сме много статии по темата, срещнали сме се с различни специалисти и просто не успяваме да отсеем ключовите неща, с които най-вълнуващо да обясним какво искаме да постигнем.

Но всъщност представянето на каузата е като представянето на всяка друга идея – било то в работата ни, когато убеждаваме шефа и колегите си, че предложението ни е важно и е от полза за бизнеса, или вкъщи, когато трябва да убедим другите членове на семейството, че точно тази ваканция е мечтаната от всички почивка. Затова спрете за момент и се опитайте да формулирате в 3-4 изречения каква е същността на вашата кауза. Нека това бъдат фрази и аргументи, с които да „докоснете” сърцата на хората и да ги „запалите” да ви последват.

2. Не успяваме правилно да определим кой би подкрепил кауза като нашата

Много често си мислим, че някой ще подкрепи каузата ни. Обръщаме се към него, но той отказва или най-малкото любезно отклонява. И ние се обезсърчаваме. Причината може да е че този човек или организация имат други интереси и приоритети, за които да даряват. Или просто че сме ги потърсили в неподходящ момент. В този случай могат да ни помогнат изградените дълготрайни партньорства с хора или компании, които се интересуват от проблеми като нашия. Както и умението ни да създаваме нови контакти. Някои мислят, че е достатъчно да ангажират медия или да разпространяват информация в социалните мрежи. Разбира се, много е важно да се говори широко за каузата. Но това не гарантира, че ще достигнем до хората, които биха я подкрепили и биха се включили в нея.

Тук от полза може да е ангажирането на известна личност или организация. Но внимавайте каузата да не започне да се асоциира с определена партия или да изглежда като чист корпоративен PR или реклама. Изберете личност или компания, които са известни с добрия си морал и наистина се интересуват от проблема. За да не се окаже, че вие работите за техния имидж, а не те – за вашия.

3. Притесняваме се да „шумим” около каузата

Да, има много каузи, които са прекалено лични – особено тези, свързани със заболяване. И се изисква огромна вътрешна сила да признаеш публично, че имаш здравословен проблем и нужда от подкрепата на непознати хора, за да го решиш. Но, ако не искаме околните да знаят за проблема, как ще ги „докоснем” да ни подкрепят и да се включат в неговото решаване?
За нас каузата може да изглежда много важна, проблемът – очевиден и подразбиращ се, и да мислим, че не е необходимо да убеждаваме никого. Но останалите по една или друга причина не познават проблема толкова добре колкото нас. И имат нужда от много малко помощ, за да се включат. Това може да е някаква допълнителна информация или просто вдъхновяване. И ако не им ги дадем, ще се лишим от хора с ценни знания, умения или контакти, които могат да бъдат ключови за решаването на проблема. Затова, ако наистина искате да стигнете до правилните хора, не се страхувайте да говорите за каузата си. Вдъхновете ги, че това е и тяхната кауза. И така неусетно ще сформирате общност от съмишленици.

4. Не успяваме добре да планираме събитията за събиране на средства

Много е трудно в морето от каузи да убедим дарителите, че трябва да подпомогнат точно нас, а не някой друг. Бъдете автентични, когато представяте идеята си. Бъдете изобретателни в инициативите. Благотворителните разпродажби са прекрасна възможност да съберете средства. Но какво предлагате за продажба? Помислете за история зад всеки предмет, който продавате. Хората купуват не само продукти. Те купуват история, която е докоснала сърцата им. Тъжните изображения и разплаканите очи събуждат съчувствието ни, но много по-често усещането за надежда и общност ни кара да се присъединим към една кауза и да дарим за нея.

5. Не споделяме с дарителите си какво се е случило с каузата и дарените средства

Това е често срещана грешка при по-неопитни организатори на каузи и дарителски кампании. Особено ако решаването на проблема трябва да стане бързо. Така, след като сме събрали необходимите средства, бързаме да изпълним каузата. И… без да искаме, пропускаме да благодарим на тези, които са ни подкрепили. Някои от тях може да не забележат. Но тези, които са дарили по-големи средства, ще се зарадват, ако получат (дори и съвсем кратка) информация какво е станало със събраните средства. Както и искрената ни благодарност, че са се отзовали и са ни подкрепили. Така неусетно си създаваме мрежа от съмишленици, които, от една страна, ще ни подкрепят в бъдеще, а от друга, ги поощряваме да продължат да даряват и за други каузи.

Публикувано на www.momichetataotgrada.com