4-те тайни на доброто благотворително събитие. Сега, преди Коледа

С наближаването на Коледа започва и активното организиране на фирмени партита или други празненства, на които се събираме да се повеселим с колеги, приятели и делови партньори. Много хора и компании решават да комбинират приятното изкарване с правенето на добро. И започват да мислят за благотворителен търг или за друго събитие, на което да съберат средства за една или друга кауза.

И защо не? Това е чудесна инициатива!

Онези, които го правят от години, вече са натрупали опит – къде от собствените си грешки, къде от споделеното от приятели и познати. Но тези, които са решили да го правят за първи или втори път, се изправят пред редица въпроси.

Често си мислим, че организирането на благотворителен търг е като провеждането на всяко друго събитие. В допълнение – събираме пари за нещо или някого и само в това е разликата.

Но не е съвсем така. Организирането на успешно благотворително събитие си има своите особености. Ето някои от тях:

1. Нещата, които ще продаваме на търга

От време на време в медиите се прокрадва информация каква сума е била събрана на някой търг и дарена за една или друга кауза. Обикновено тя е доста голяма и си казваме – „Ехааа! Хайде да го направим и ние!” Дотук добре. Започваме да мислим какво да продаваме. Вариантите са два – единият е да намерим човек, който да дари това, за което ще се наддава. Другият – да го изработим – заедно с колегите или приятелите си, или като увлечем децата си или тези, чиято кауза подпомагаме. Към какво ще се насочим, до голяма степен зависи от типа на събитието и от хората, които ще поканим.

Честа грешка е да се изберат такива неща, които няма да са интересни за гостите. Помислете си – колко дами биха наддавали за тениска с подписи на известни футболисти или за боксови ръкавици? И колко – за бижу? И продажбата на кое е по-вероятно да достигне по-висока цена в наддаването, ако гостите ни са предимно жени? Обикновено организаторите започват търсенето на скъпи предмети, за които се мисли, че ще се продадат на висока цена. И когато тя не бъде постигната, настъпва разочарование. Нека не забравяме, че понякога повече, но по-евтини неща, успяват да съберат също толкова голяма сума. Важното е да има мотивирани хора, които да искат да наддават за тях.

2. Гостите на събитието

Така стигаме до следващото много важно нещо в търга, а именно – гостите. Това са хората, на които разчитаме, че ще отворят сърцата (а и портфейлите) си за каузата. Много е важно още с потвърждаване на участието си те да са наясно, че идват на събитие, на което от тях се очаква да бъдат щедри. Защото няма по-мъчително нещо за организаторите на благотворителен търг от това, да гледат как гостите им си приказват по масите. И водещият – колкото и да е опитен – да не може да ги провокира. Затова, когато изготвяме списъка на поканените, е особено важно да включим хора, за които знаем, че ще наддават. И разбира се – ще бъдат готови да заплатят достигнатата цена. Ключово тук е, нещата, които продаваме на търга, да са интересни за тези, които сме поканили. Защото колкото и да ни се иска да съберем голяма сума, нека не забравяме, че хората, които могат да извадят 3 000 лева за картина, не са никак много. Важното в случая е, хората да имат желание да участват. И да станат съпричастни с каузата.

3. Каузата

Да, това е ключовият елемент на всяко благотворително събитие. Ако гостите ни са наистина „запалени” по каузата, ще са склонни да наддават и да закупуват нещата, които продаваме, на възможно най-високата цена. И обратно – ако сме събрали хора, които не се интересуват от проблема, за тях по-важно става да ги видят на събитието. Затова помислете добре как да представите каузата, която подкрепяте. Нека е нещо интересно и запомнящо се. Ако е възможно – поканете хората, на които помагате с тази кауза (ако не всички, то поне някои от тях). Направете ги част от програмата на събитието – а не да стоят изолирани в ъгъла и никой да не знае за тях. Нека гостите ви ги видят и почувстват важността на подкрепата си. Това със сигурност ще „отвори сърцата” (а и портфейлите) им.

4. Обстановката

Разбира се, това е последното, но не и по важност условие за успешното благотворително събитие. И то не включва само залата или заведението, в което ще се проведе търгът. Или водещият, който ще ръководи наддаването. Или програмата на събитието, която ще осигури хем забавление за гостите, хем постигане на целите на търга. Тук се включва цялостната атмосфера около събитието. Онова усещане за съпричастност на хората, тяхната ангажираност и всеотдайност.

И с това, което им предлагаме да направят – а именно да бъдат общност от добри хора, които да помагат. Кой с каквото и колкото може.

Публикувано на www.momichetata.com