4 съвета как да организираме успешна дарителска кампания

Наскоро присъствах на среща, на която много ентусиазирано се обсъждаше организирането на дарителска кампания за чудесна кауза, която трябва да се реализира до края на годината. Хората бяха много развълнувани. Всеки искаше да се включи и обещаваше, че ще отдели достатъчно време и усилия, за да успеем да съберем средствата навреме и да осъществим идеята. Енергията беше много силна. Но някак си имаше и един спонтанен хаос, който, ако не успеем да канализираме добре, може да застраши добрите ни намерения.

И се замислих колко често искаме да направим добро дело. Намеренията ни са чисти. Желанието ни е голямо. Хората, с които сме се свързали, са също толкова ентусиазирани колкото нас. Но нещата се объркват и не успяваме да доведем започнатото докрай – или не успяваме да съберем необходимите средства навреме, или част от хората се демотивират и отказват по пътя. Или нещо друго се обърква.

Къде можем да сгрешим, когато организираме дарителска кампания?

Ето няколко съвета за начало:

1. Да погледнем на дарителската кампания като на сериозно нещо.

Това е много важно, ако не искаме да „закъсаме” по пътя и да се окаже, че сме се нагърбили с непосилна задача. Тук е ключово да сме напълно наясно каква кауза подкрепяме, защо точно тази кауза и с какво нашата кауза се отличава от останалите подобни инициативи. Само ако имаме яснота по тези въпроси, ще можем да привлечем точните хора – както като съмишленици, така и като дарители. Или иначе казано, трябва да можем да ги убедим, че си заслужава да се присъединят и да подкрепят именно нас, а не някоя от многото други каузи, които циркулират в пространството.

Да, това на пръв поглед може да ви изглежда излишно (та нали самите ние инициираме каузата и знаем колко е важна тя?). Но уверявам ви, че конкуренцията между всякакви по вид инициативи и каузи е не по-малко ожесточена от тази за всяка една стока или услуга, които се предлагат на пазара. Помислете си само за колко каузи и кампании чувате ежедневно от медиите, социалните мрежи, колегите и приятелите си? Как се ориентирате коя да подкрепите и в коя да се включите? Първото нещо е да разберете за какво се отнася каузата и с какво тя е близка до вас. Това са и двете неща, с които трябва да „грабнете” и вашите потенциални дарители и съмишленици. За да дарят именно за вашата кауза, а не за някоя друга.

Така преминаваме на втория етап – доброто планиране на дарителската кампания.

2. Да сме наясно с целите на нашата дарителска кампания и какви резултати искаме да постигнем с нея.

Тук искам да обърна внимание, че целите на каузата ни могат да надхвърлят тези на конкретната дарителска кампания, която организираме. Ако каузата, по която работим, е дългосрочна, може да се наложи да организираме няколко дарителски кампании, за да я осъществим. Примерно ако каузата ни е намаляване броя на изоставените животни, може да организираме отделна дарителска кампания за кастрация и обезпаразитяване на бездомните кучета от нашия квартал. И друга – в подкрепа на ветеринарна клиника или магазин за храна за животни, които дават възможност стопани да оставят кучето си при тях, ако вече не желаят домашен любимец, и то да намери своя нов стопанин.

3. Да уточним каква сума трябва да съберем като минимум, за да можем успешно да реализираме каузата си.

Често, особено ако нямаме много опит в организацията на дарителски кампании или работа по каузи, не си даваме сметка, че за да сме успешни, трябва много ясно да определим от какви средства се нуждаем, за да реализираме каузата си. Само ако знаем каква е минималната сума, която трябва да съберем с кампанията си, ще сме сигурни, че ще постигнем целите, които сме си поставили. Много хора правят грешката да тръгнат да събират средства и понеже това, уверявам ви, не е лесна задача, или се отказват по пътя, или постепенно започват да понижават очакванията си. И в края на кампанията се оказва, че събраните средства не стигат доникъде и каузата остава частично реализирана. А това разочарова и демотивира както инициатора, така и съмишлениците, които той е привлякъл. А често и тези, които са дарили по-големи суми и виждат незадоволителните резултати.

4. Да определим кой е крайният срок за събиране на сумата.

Това е много важно особено ако предвиждаме събирането на по-голяма сума или дарителската ни кампания включва няколко събития за набиране на средства: откриване на DMS номер, банкова сметка, организиране на благотворителен търг или друго мероприятие. Ако нямаме предварително фиксиран краен срок, ще ни бъде значително по-трудно да определим дали това, което правим, е ефективно и постига ли целите, които сме си поставили. И дали не трябва да помислим за още нещо, за да успеем да съберем необходимата сума в срок. Много специалисти по фондонабиране от САЩ препоръчват да сме осигурили около 80% от финансирането, преди публично да оповестим дарителската си кампания. Дали това важи за България, е доста спорно. При всички положения обаче, преди да обявим публично, че събираме средства за дадена кауза, трябва да сме намерили един или двама по-големи дарители, които да я подкрепят. И да го споделяме. Защото хората много по-лесно биха се включили в нещо, което вече е събрало начална подкрепа, в т.ч. и финансова, отколкото в начинание, което стартира от нулата и не е ясно дали ще е успешно. Както е казал Мечо Пух, „колкото повече, толкова повече”, а това напълно важи и при дарителските кампании и работата по каузи.

Но най-важното е да сме убедени в това, която правим, да планираме добре и да намерим точните хора. И разбира се, да не спираме и да не се отказваме, когато се появят трудностите. А да спрем за момент, да помислим какво още можем да направим. И да продължим напред с добрите дела.

Публикувано на www.momichetataotgrada.com