4 момичета, които са приели съдбата на изоставените кучета като лична кауза

Снимка: Гергана Курукювлиева

Те са нарекли себе си „Бандата на 1500-те”. Но зад това име всъщност се крие група от доброволци на различна възраст, с различни интереси и разбирания, обединени от една кауза – любовта към животните и желанието да помагат. Убедени са че могат да променят не само живота на кучетата в общинския приют край Горни Богров, но и нагласата на обществото към бездомните и изоставени животни.

В основата на инициативата са четири енергични дами – Розалин Шмих, Николета Ценова, Мартина Чикова и Кристина Петкова. Всяка от тях има своята професия и живот, но общото, което ги събира, е любовта към животните. И не случайно каузата им е отличена с „Приза за всеотдайност за 2018 г.” на Годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”.

Снимка: Анита Георгиева

Но защо 1500? Защото кучетата в общинския приют в Горни Богров са близо толкова и всяко от тях има нужда от разходка и социализация, от това някой да си поиграе с него, да потича и да му обърне внимание. И като го изведе от клетката, от която може да не е излизало в продължение на месец, всъщност да му даде най-големият подарък. Затова и доброволците организират разходки всяка неделя, а при заявена по-голяма група – и в друг ден от седмицата. В това си партнират с ръководството ОП “Екоравновесие” и служителите в приюта. Разбира се, преди всяка разходка се обяснява подробно как трябва да протича тя, за да се избегнат инциденти.

Редовните доброволци в приюта са около 10 – 15 човека, но борят на тези, които са се включили през 2-те години, откакто започва всичко, са много над 50 човека. Интересът е голям и постоянно идват нови хора. Доброволците са на различна възраст. Някои идват семейно с децата си и така ги учат на грижа към животните и че изоставените кучета не са по-различни от домашните. Просто не са попаднали на добри стопани.

Снимка: Розалин Шмих

От Бандата споделят, че всеки може да намери „своето място” и „своето” куче. И дават пример с една от доброволките, която е избрала да разхожда възрастните кучета, настанени в специалния „Възрастен дом”, който е посещаван сравнително по-рядко. Все по-често компании започват да организират за служителите си тийм-билдинги с разхождане на кучета от приюта. Защото общуването с животните изгражда друг вид умения и друг вид комуникация. И няма по-хубаво нещо от това да помогнеш на другия – без значение дали е човек или животно.

Снимка: Анита Георгиева

Целите, които са си поставили от Бандата, имат и образователна насоченост. А именно, че кучето не е вещ, която да си „поръчаме по каталог”, а е живо същество. И че когато решим да си вземем домашен любимец, трябва да мислим за него като за член на семейството си. А не като за нещо, което ще пробваме дали ще ни хареса, и ако не ни допадне – ще изхвърлим на улицата. Защото това е съдбата на голяма част от кучетата в приюта. И е много важно преди да вземем куче да се запознаем със съответната порода, да прочетем как се гледа куче и да знаем какво да очакваме. И както казват от Бандата – да не забравяме, че непородистото куче е също толкова красиво като породистото.

Затова и осиновяването на кучетата от приюта е другата основна посока в дейността на доброволците, която дава добавената стойност на инициативата. За това съвместно с „Екоравновесие” организират два пъти в годината т.нар. „осиновителски уикенди”. Те дават възможност на кучетата не само да излязат от приюта и да общуват, но и променят стереотипите на хората, че в приютите се прибират само болни или агресивни кучета. От Бандата не спират да насърчават хората да осиновят, а не да купуват кучета от магазин или да развъждат техните, докато приютите ни са пълни с чакащи дом прекрасни четирикраки любимци.

Снимка: Личен архив

И когато попитах Розалин, Николета, Мартина и Кристина за какво мечтаят, те без замисляне и колебание споделиха, че искат един ден каузата им да приключи, защото няма да има изхвърлени животни и нужда от разходка на кучета, затворени в клетки и приюти. Че хората ще станат по-отговорни и ще се разпространи идеята за осиновяване на изоставените кучета. Че отговорните институции ще упражняват ефективен контрол, за да няма изхвърлени животни. Че хората ще осъзнаят важността на кастрацията, вкл. на домашните любимци. Защото нейната липса води до повече изхвърлени домашни любимци. А оттам и до повече кучета в приютите. И не на последно място – че все повече хора от по-малките населени места ще се вдъхновят да ходят в общинските приюти, да разхождат и осиновяват кучета от тях и да не мислят за домашния си любимец само като за куче-пазач.

Но докато постигнат това от Бандата на 1500-те се стремят да увличат колкото може повече хора да идват в приюта в Горни Богров. Защото знаят, че всеки един доброволец означава още едно разходено куче. Включването в каузата става изключително лесно – всеки е добре дошъл да отиде директно в приюта всяка неделя от 10 до 14 ч. Повече информация може да се намери на фейсбук страницата на Бандата или през каузата на интернет страницата на TimeHeroes.

И защо следващият доброволец да не съм АЗ?

Публикувано на www.momichetata.com