Свободата да си инициативен и как това повишава ангажираността с ценностите и мисията на компанията – историята на Престиж-96

Неслучайно казват, че сладките неща променят живота ни и го правят по-щастлив. А когато ежедневието ти е свързано с производството на вафли и бисквити и си сред лидерите в областта, това поставя нови отговорности както пред бизнеса, така и за ангажираността ти към обществото.

Снимка: Престиж-96

Такова е и разбирането в „Престиж-96” АД. Към базисните корпоративни ценности за традиция, честност, съвършенство и иновация се прибавят и отговорността към хората, които работят в компанията, и към обществото като цяло и особено към младите хора. Тези споделени ценности създават една особена среда за мотивация и ангажираност на хората, която заразява със силата на сплотеността и добрите примери. Защото както казва Магдалена Сергиева – Директор „Човешки ресурси и администрация”, „Можеш да създадеш среда, която ражда мотивация, но не можеш да накараш някого да бъде мотивиран”. И работи активно да създава такава среда на мотивация и ангажираност, за да се чувстват хората свободни и да бъдат инициативни – не само по отношение на ежедневната си работа, но и в инициирането и участието в различни каузи в полза на обществото.

Разбира се, изключително важна е ролята на ръководството на компанията да дава личен пример за обществена ангажираност. Затова и посланието на изпълнителния директор на Престиж Дарина Стоянова към екипа е: „Правете това, което ви прави щастливи. Научете се да го правите по-добре от всички останали и така, че да има смисъл не само за вас, а и за хората около вас. И винаги работете така, че да оставяте положителна следа след себе си!“ И работи по собствени каузи, с което дава добър пример и вдъхновява колегите си да инициират свои, да се обединяват и заедно да правят добрини.

Тази свобода на инициативите и заразността на добрите примери изграждат един уникален общ дух и споделени ценности, които се усещат още от първия контакт с работещите в компанията. Може би затова някак си спонтанно са се оформили и двете приоритетни области, в които са каузите, които се подкрепят – образованието на младите хора и активния начин на живот. И това не е случайно. В „Престиж-96” вярват, че младите хора са бъдещето на страната и трябва активно да работим за изграждането на по-стойностно бъдеще за децата си, за да останат те в България. А това е свързано с тяхното образование, личностно израстване, култура, спорт и здравословен начин на живот. От друга страна спортът и активният и балансиран начин на живот стимулират честното съревнование и ценности като упоритост, трудолюбие, честност и достойнство. Защото спортът не само носи здраве, но и подкрепя екипния дух и изгражда характера. Той кара хората, и особено младите хора, да си поставят високи цели в живота и да ги следват. И както казва Магдалена Сергиева: „Един екип е силен, когато в него има многообразие, което дава баланс и ражда иновации. И не на последно място – доверието! То дава сили в трудните моменти и вдъхновява за още по-високи постижения в моментите на успехи… Успехът на един лидер се измерва чрез успехите на хората, за които отговаря.”

Снимка: Престиж-96

В Престиж не гледат на корпоративната социална отговорност като на маркетингов инструмент, а като на дългосрочна инвестиция в едно по-добро и проспериращо общество. И считат, че всяка успешна и социално отговорна компания трябва да се грижи за здравето, благосъстоянието и развитието на своите служители и техните семейства. Затова подкрепят конкретни проекти, в които виждат резултатите от участието си. И вярват в добротворчеството и работата в полза на и за обществото с цел неговото добруване и благосъстояние. И споделят, че неведнъж са ставали свидетели как това поведение вдъхновява, заразява и създава добро. Затова дават пълна свобода на служителите да инициират каузи и проекти, около които да се обединят, а компанията застава зад тях и ги подкрепя и доразвива. Така преди две години по идея на колега всички се обединяват и сбъдват Коледните желания на деца, лишени от родителски грижи и настанени в специализирано заведение в град Долни Дъбник, община Плевен. Изпращат им точно пожеланите от тях подаръци от списъка, написан до Дядо Коледа, като всеки колега лично избира и изцяло със собствени средства закупува подаръка си. Лакомствата както винаги са от Престиж, а това, което получават в замяна, са детските песни и танци. И усмивките на лицата на децата.

В Престиж вярват, че добротворчеството е заразно. И се радват и гордеят, когато в очите и сърцата на служителите си виждат тяхното желанието да помагат. Споделят, че всеки колега намира собствения си смисъл и стимул да се включва в различните инициативи. За едни това е личният пример на изпълнителния директор и на останалите колеги, за други – силата на доброто и ефектът от малките действия, които предизвикват голямо въздействие върху децата. За трети е лесната и отворена комуникация, която подпомага самоинициативата, и свободата да се включиш там, където желаеш и където чувстваш, че може да бъдеш най-полезен.

А възможностите са много. Като се започне от Деня на семейството на Престиж, когато всеки може да доведе член на семейството си, близък или роднина, да му покаже къде работи, да го запознае с колегите си и да се почувства горд с компанията, в която се развива професионално. През ежегодните чествания на празника на детето 1-ви юни и на Коледните тържества, на които освен децата на служителите се канят и деца от различни домове и институции от Велико Търново и региона, които се нуждаят от специална подкрепа или са лишени от родителска грижа. И всички заедно играят и се забавляват, а родителите им се включват в различни доброволчески инициативи.

Или ежегодната „ЛЯТНАТА АКАДЕМИЯ ПРЕСТИЖ – Бъдещето е днес!“, в която децата на служителите на компанията на възраст между 14 и 19 години имат възможност да се включат в едноседмичен курс и да развият знанията и уменията си в областта на ефективната комуникация и презентация, компютърните познания, подготовката на CV и мотивационно писмо, поведение по време на интервю за работа и пр. А служителите – да влязат в ролята на обучители и ментори, да споделят натрупаните знания и да запалят децата за професията си. И както споделя едно от децата – участници в проекта: „Академията ми беше полезна, защото научих неща, които не биха ми били преподавани в училище. Предстои ми да се запозная с нови хора в новото ми училище и намирам за много полезно да знаеш как да общуваш с различните типове хора. Обучението, от което научих най-много, беше „Как да си напишем CV“, „Стилове на общуване“ и „Обноските по време на хранене“. Най-интересно за мен беше, че научих и нещо за себе си, което винаги е било част от мен, но не съм знаела за него. Нещата, които правихме, и начина, по който ги правехме, беше интересен и забавен.”

Снимка: Престиж-96

Водени от разбирането, че Престиж е компания с широко отворени за младите хора врати, служителите активно се включват в различни доброволчески инициативи със средни и професионални училища от гр. Велико Търново и региона, както и с редица университети, за да представят работата си, естеството и разнообразието на професиите в компанията и удовлетворението, което носи да работиш в организация със силен корпоративен дух и култура. Така те не само запознават децата и младежите с трудовата дейност на хората от родния им край, но им показват и смисъла на това да преследваш мечтите си, да си трудолюбив и постоянен и нагледно им доказват, че упоритите и предприемчиви хора могат да успяват, да градят кариера и да развиват успешен бизнес и в България.

Така от една страна се създава силен работодателски бранд на компанията, но и се засилва емоционалната принадлежност на служителите, които имат възможност да споделят професионалните си успехи, да се почувстват част от едно голямо семейство, но и да подпомогнат професионалната и кариерна ориентация на младите хора, на които им предстои да избират бъдещия си път. И вече не са изолирани случаи, когато младежи, участвали в стажантските програми и „заразили се” с духа на Престиж, решават да продължат да учат в сферата на хранително-вкусовата промишленост и след това – да станат част от екипа на компанията.

Но в Престиж не спират до тук. Служителите постоянно се включват като доброволци и дарители в различни инициативи. И са готови да останат след работа или да работят извънредно, но да успеят да подготвят подаръчните пакети за каузата. Защото са горди, че работят за компания с такива ценности. Или в подкрепа на бъдещите златни момичета от спортен клуб „Виктория”, за които спонтанно на Коледното парти през 2017 година се ражда идеята да се съберат средства за закупуване на нови трика. И служителите с огромно желание събират солидна сума, за да могат талантливите гимнастички да впечатляват, побеждават и вдъхновяват. А ръководството на компанията застава зад инициативата и удвоява събраната от служителите сума. Защото всички вярват в доброто, в децата и в техния ентусиазъм, отдаденост на спорта и желание за победа.

Този дух на принадлежност и идентифициране с корпоративните ценности и култура се усеща и по време на спортните инициативи, които се подкрепят от компанията и в които активно като доброволци и участници се включват всички служители. Такива са „Футболна Лига Престиж“, „ПРЕСТИЖ Мач на звездите”, благотворителното бягане „Дари времето си на 5kmrun” 2017 г. и др. Защото както казва Иван Стоев – Маркетинг директор на компанията, „За Престиж е важно хората да спортуват, да се движат, да правят добрини всеки ден. Малки неща, а не само грандиозни кампании. Защото това променя ежедневието, променя средата, прави я по-добра както за правене на бизнес, така и за обществото като цяло”.

Всичко това се отразява изключително силно на мотивацията на служителите, които сами споделят, че свободата да инициират и работят по различни каузи, подкрепата, която получават от ръководството в това отношение, както и активната корпоративна социална отговорност на компанията имат много важна роля за тяхната ангажираност, правят ги проактивни и иновативни в работата. Но и помага за привличането на нови потенциални кандидати за работа. Както казва Магдалена Сергиева, младите хора се интересуват от това да работят за социално отговорна компания, активно търсят информация за каузите и ако една компания няма КСО-инициативи, за тях това е знак, че е „остаряла”. Защото за младите хора е от изключителна важност да намират смисъл в това, което правят, смисъл не само за тяхното индивидуално развитие, но и кауза, която надхвърля личното им благополучие и създава възможност да дадат своя принос и да подпомогнат обществото, в което живеят. И когато се припознаят с културата и ценностите на организацията, те намират допълнителна мотивация в работата.

Тази свобода на инициативите спомага за по-лесното разпространение на каузите, защото служителите се чувстват лично ангажирани и мотивирани да увличат колегите, семействата и приятелите си. А това става чрез различни канали – като се започне от социалните медии, където хората споделят спортните празници и другите добри дела със своите приятелски мрежи, онлайн бюлетина на компанията, плакати, фирменото списание „Престижни вести”, електрона поща, фирмени срещи и пр. И както казва Боряна Китева, която е личен асистент на Изпълнителния директор, отговаря за КСО инициативите и е главен редактор на сп. „Престижни вести”: „Няма по-голяма радост и по-голяма наслада от това да оставиш незаличима следа в нечий живот”.

Разбира се, всички тези усилия носят и своето признание и Престиж-96 вече има редица награди за корпоративната си социална отговорност и доброто управление на хората. Сред тях са „Златно сърце” за 2017 г за цялостна подкрепа на различни спортни мероприятия и по-специално за проектите „Футболна лига Престиж“ и „Престиж Мач на Звездите“, финалист в категорията „Най-добър HR проект на голяма компания” на БАУХ за новия проект за управление на представянето на служителите на компанията „Дух на победители”, наградата „Работодател на годината” за 2016 г. в категория „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” на Министерството на труда и социалната политика, награда на журито в категория „HR директор на годината” за 2017 г. на годишните HR награди на БАУХ за Магдалена Сергиева и др.

Но в Престиж не спират да си поставят нови цели. И гледат напред от какво имат нужда младите хора и как служителите на компанията със своите знания, опит и компетенции могат да им бъдат полезни, за да постигнат синергия между експертизата и опита на по-зрелите и енергията на младите. И цитират думите на Конфуций, че ако искаш да планираш за една година трябва да посееш жито, ако искаш да планираш за 10 години – да посееш дърво, но ако искаш да планираш за 100 години, трябва да образоваш децата.

Публикувано в онлайн бюлетина на Българската асоциация за управление на хора „Информатор“, бр. 7/2018