Продукт или услуга за добра кауза – 6 полезни стъпки

Обикновено големите празници като Цветница и Великден ни подсещат, че можем да организираме благотворителен базар или друго събитие, на което да събираме средства за социално значима кауза. Това е добро като начало, но колко от вас са се замисляли, че тези каузи имат нужда от целогодишна подкрепа. А не само около празниците.

Но как да постигнем дългосрочна дарителска ангажираност с каузата, която сме избрали? И как да увлечем и други хора да я подкрепят? За да постигнем промяна в живота на тези, на които помагаме. А не само да им дадем еднократна парична сума, която няма да реши проблемите им.

Един от начините е да организираме кампания с продукт или услуга, които продаваме за добра кауза. Разбира се някой могат да възразят, че това е стар и изпитан маркетингов инструмент да увеличим продажбите си или да постигнем PR ефект за компанията, в която работим.

Но ако го правим от сърце, наистина вярваме в каузата и искаме да помогнем на тези в нужда, за нас клиентите ни вече няма да бъдат просто хора, на които продаваме продуктите или услугите, които предлагаме. А ще ги възприемаме като съмишленици, с които искаме заедно да направим нещо добро. Така ще създадем една по-особена връзка с тях, в основата на която са добрите дела и помощта за околните, а не консуматорското отношение към нещата около нас.

Но как да организираме такава кампания? Ето няколко съвета като за начало:

 1. Внимателно изберете каузата, която ще подкрепяте с кампанията
  Тук водещото е проблемът, за чието решение искате да помогнете, да бъде важен както за самите вас, така и за клиентите ви. Добре е каузата да бъде близка (или поне свързана) с това, с което се занимавате професионално, и да бъде естествено и логично продължение на дейността на компанията ви. Подходящи са каузи, свързани със здравните теми, грижите за децата и хората в неравностойно положение, екологични теми или такива, свързани с опазването на културното наследство.
 2. Внимателно подберете организацията, която осъществява каузата и на която ще дарите събраните средства
  Това може да бъде фондация, неправителствена организация, училище, читалище, библиотека и т.н. Важното в случая е да има опит в сферата и да й имате доверие, че няма да злоупотреби с дарените средства. Добре е да сключите споразумение за съвместна дейност, за да сте сигурни, че всичко ще бъде легално.
 3. Включете продукт или услуга, които най-добре съответстват на избраната кауза
  Тук е важно да намерите правилната пресечна точка между продуктите или услугите, които предлагате, профила на вашите клиенти и хората, които се интересуват от каузата. Препоръчително е продуктът или услугата, които включвате в кампанията, да не са прекалено нишови или специфични, а да бъдат насочени към масовия потребител, за да ви бъде по-лесно да достигнете до повече хора. А оттам – и да съберете по-голяма сума на дарението.
 4. Правилно определете какъв ще бъде финансовият принос на кампанията за каузата
  Той може да е или под формата на фиксирана сума от продажната цена на всеки продукт, включен в кампанията, или като процент от реализираните продажби на избрания продукт или услуга. Тук е много важно добре да обмислите нещата с вашия счетоводител, за да е сигурно, че сте съобразили инициативата си с всички законови и финансово-счетоводни ограничения.
 5. Установете надеждна система за контрол на събраните суми, за да гарантирате, че набраните средства коректно се даряват за каузата
  Това е особено важно, тъй като подобни кампании изискват висока степен на ангажираност на клиентите, които купуват продукта или услугата, и ако те имат съмнения или скептицизъм относно коректността на инициативата, тя няма как да бъде успешна. Затова редовно оповестявайте как се развива кампанията, как се разходват средствата и какъв ефект се постига.
 6. Осигурете максимална видимост на кампанията сред потенциалните ви клиенти
  Не забравяйте, че сумите, които ще събирате, са малки и се изисква време и постоянство, за да се постигне по-голямо дарение. Затова направете предложението си просто и разбираемо. За да могат клиентите ви лесно да се асоциират с инициативата и да се включат в нея.

И не забравяйте – с този вид кампании вие не просто продавате продукт или услуга и правите дарение в подкрепа на определена кауза, а създавате общност от съмишленици, с които променяте нещата към по-добро.

Публикувано на www.momichetata.com