Отвори сърцето си и се включи лично! – историята на БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП

Това е основният принцип, който следват служителите на БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП, когато споделят за различните КСО инициативи, в които участват. И допълват, че за тях всяка дарителска и доброволческа дейност в помощ на хора в нужда е смислена, когато отговаря на реални потребности и води до устойчива промяна към по-добро.

Снимка: Иван Василев / БУЛСТРАД ЖИВОТ

През годините БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП подкрепя чрез дарения и доброволчески инициативи конкретни социални каузи и неправителствени организации, които подпомагат хора в неравностойно положение. Такива са стипендиите за ученици и студенти сираци и полусираци с отличен успех – „Готови за успех” на Фондация „BCause”; турнирите по плажен волейбол за деца в неравностойно положение, организирани от Българската федерация по плажни спортове; ежегодните Дни на социалната активност, в които се включват служителите на компаниите на Виена Иншурънс Груп в България, и др.

Но има и немалко социални каузи, които не са корпоративни, а са лични каузи на хората от екипа на БУЛСТРАД ЖИВОТ. Голяма част от тях често остават неразказани, защото се случват в личния живот извън офиса и за тях знаят само най-близките. Има обаче и такива, които тръгват като кауза на един или няколко колеги, но неусетно увличат хора от цялата компания, включително ръководството на дружеството. Защото както казва Елица Наумова – Мениджър „Маркетинг и връзки с обществеността”, „За доброволчеството няма процедури. То излиза от сърцето!”

Една такава инициатива – за повече детски усмивки, се ражда спонтанно през 2008 година, когато няколко колеги от централния офис на компанията започват да обсъждат с какво могат да помогнат на тези в нужда. За начало избират да се насочат към работа с по-малките деца, настанени в социални институции, с идеята, че чрез системно общуване с тях могат да им помогнат да израстнат по-уверени и подготвени за живота извън дома. Започват да търсят достъпно място близо до София, което не е често посещавано от други доброволци, а ръководството е отворено за подобно партньорство. След сериозни проучвания избират дом „Радост” в с. Дрен (сега ЦНСТ „Радост“ 1 и 2). Още след първото посещение при децата организират кампания за събиране на средства за детски дрешки и обувки, в която се включват служители от цялата страна. В следващите години група колеги-доброволци започва да посещава дома, споделяйки убеждението, че ценното е не толкова да занесеш лакомство на децата, а да прекараш време в пълноценно общуване с тях.

През годините продължават да организират нови дарителски акции в офиса – не само финансови, а и за събиране на книги, играчки и др. Със събраните средства помагат за ремонт на дома, закупуват необходими материали и пособия, организират детски празници и тържества, изпълняват Коледни списъци с желания на децата. Понякога им носят броеве от популярни лайфстайл и детски списания, четат заедно статиите и обсъждат света такъв, какъвто е извън дома и извън предаванията, които вече порасналите деца гледат по телевизията. С помощта на целева субсидия от награда за социално съзнание, спечелена от ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП, успяват да финансират и поредица от занимания със специалисти, които работят регулярно с децата за насърчаване и развиване на различни умения като по-уверено общуване и изразяване и помощ при писане и четене. Обезпечават и близо двугодишно финансиране на ежеседмични сесии по народни танци с професионален учител, който посещава дома. Междувременно структурата на дома се променя и в него остават по-малко деца, които са на различна възраст – от няколко годинки до тийнейджъри. Домът започва да получава все по-активна подкрепа както по Европейски програми, така и от други компании и доброволци, което изпълва екипа на БУЛСТРАД ЖИВОТ с надежда, че са успели да предадат доброто нататък.

Снимка: Иван Василев / БУЛСТРАД ЖИВОТ

През 2013 г. БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП участва в конкурса на ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП и печели трета награда за социално съзнание на името на д-р Гюнтер Гайер за социалната си ангажираност през годините, както и заради каузата, инициирана от екипа, за децата в село Дрен. Тази награда е сериозно признание и стимул за компанията и нейните служители да продължават да работят за каузи, които могат да променят живота на деца и хора в нужда, към по-добро. Заедно с това, отпуснатата финансова субсидия отваря възможност за финансиране на подкрепяните от дружеството социални проекти за период от време напред. През 2017 г. компанията отново печели награда в конкурса на д-р Гюнтер Гайер за социалната си ангажираност. Средствата са дарени в подкрепа на четири социални проекта за деца и възрастни в нужда.

От 2011 година насам служителите от БУЛСТРАД ЖИВОТ заедно с колегите си от БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП активно се включват и в ежегодната инициатива „Ден на социалната активност”. Ръководството на компанията застава зад нея и я насърчава като дава възможност на служителите да ползват един работен ден в годината за доброволчество по социални каузи. Основното за този Ден на доброто е личното включване и много от участниците виждат в него своеобразен тийм билдинг с кауза, който им помага да се опознаят в неформална среда. Всеки, който иска да доброволчества, може да заяви участието си на специалната платформа на инициативата, която се активира кампанийно всяка година. Основен партньор е фондация „BCause“, която проучва и изготвя списък с дейности в социални институции от цялата страна, където са необходими доброволци, и осъществява общата координация на активностите. Така за осми пореден път в края на октомври 2018 г. близо 230 доброволци от двете компании се включиха в над 40 различни социални дейности в 32 социални институции в 20 града в страната. Доброволческите акции са организирани според заявените от социалните институции конкретни нужди от подкрепа и доброволен труд като почистване, освежителни и ремонтни дейности, изработка на материали и сувенири за благотворителни базари и изложби, засаждане на дръвчета и зазимяване на градини, спортни, обучителни и културни занимания съвместно с деца, младежи и възрастни и др. В рамките на Деня на социалната активност през 2018 г. за първи път са раздадени и наградите „Посланик на доброто”, с които се отличават служители на БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП, активни в доброволческите инициативи и привличането на нови доброволци.

Но това не са единствените възможности за подпомагане на социални каузи. Всеки в компанията е свободен да предложи своя идея и, ако желае, да потърси съмишленици сред колегите си. Така през годините служителите на БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП са се включвали в различни инициативи – като се започне от „Гордея се с труда на моите родители” и „Базар на професиите”, премине се през съвместните кампании с Джуниър Ачийвмънт за повишаване на финансовата грамотност на децата и младежите и представяне на професията на животозастрахователния консултант, с Фондация „BCause“ – за предоставяне на експертни доброволчески консултации за неправителствени организации по различни теми. И се стигне до участието в кампаниите на Holiday Heroes и включването в благотворителни футболни турнири, организирани от Асоциацията на българските застрахователи. Защото, както казва Елица Наумова, дарителите и доброволците искат да се чувстват полезни там, където отиват.

Дейностите по КСО в компанията до голяма степен се координират от отдел „Маркетинг и връзки с обществеността”, но активно са ангажирани и колегите от отдел „Човешки ресурси” – с коректното администриране на доброволческите дейности от гледна точка на работно време, с участие в организацията и координацията на активностите, с включването на темата за корпоративната социална отговорност в програмата за въвеждане на новите служители в БУЛСТРАД ЖИВОТ, както и с различни инициативи, свързани с подобряване на благосъстоянието на работещите в компанията.

Но както навсякъде, и в тази сфера има предизвикателства. И те са основно в две посоки: от една страна – да се открият реалните потребности за помощ на най-нуждаещите се, а от друга – в забързаното работно ежедневие да намерим време, което да посветим на работата по социални каузи и правенето на добро.

Но в БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП успяват да се справят с тях. И доказателство са не само наградите за социално съзнание на Виена Иншурънс Груп и двете първи награди за 2017 и 2018 г. за „Застрахователи за обществото” на Асоциацията на Българските Застрахователи и Българската Асоциация на Застрахователните Брокери, но и активното включване на самите служители в различни каузи – както техни лични, така и заедно с колегите им.

Публикувано в онлайн бюлетина на Българската асоциация за управление на хора „Информатор“, бр. 1/2019