Михаела и „Скритите таланти на България“

Всяко дете има своето плюшено мече. И го носи в сърцето си цял живот. Но има група доброволци, които вече 12 години поддържат цялата Операция „Плюшено мече”. Може би сте чували за тях? Или сте попадали на призива им – да подарим коледен подарък на дете в неравностойно положение?

Снимка: Петър Попов

В основата на тази инициатива е Михаела Стойкова, която с много енергия и усмивка вдъхновява повече от 200 доброволци от цялата страна, за да поддържат най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти. И тук не става въпрос само за подаръци. Това е първата крачка. Следващата идва с дългосрочния ангажимент за подкрепа на професионалното и личностно развитие на талантливи младежи без родители или с по-малки възможности да намерят своя шанс в живота. И да продължат напред.

Но как започва всичко? Както самата Михаела споделя – началото е по време на студентските й години в Лондон. Там се включва в инициативата Операция „Коледно дете”, чиято цел е дарители да изпратят кутия от обувки, пълна с играчки и подаръци, за дете в нужда. Това я вдъхновява да направи подобна кампания и в родния си град – Бургас. Увлича и приятелите си. Така през първите години събират подаръци само около Коледа и само за социалните институции в региона. Но това не й е достатъчно. Защото Михаела не иска да дарява само подаръци и само в Бургас.

Снимка: Павлина Говедарова

Постепенно инициативата се разраства, броят на дарителите – също. Както и този на децата, за които събират подаръци. През 2015 г. решават, че е време да преминат на национално ниво и да направят профил във Фейсбук, където логистично да организират кампаниите. На следващата година вече решават да структурират нещата и да създадат организация, която да координира дейностите. За щастие попадат на група ентусиазирани чужденци – дигитални номади, които са решили като част от доброволческите си инициативи във всяка страна, в която спират, да подкрепят по една новосъздадена организация с нестопанска цел. За България избират инициативата на Михаела и нейните съмишленици. Организират 36-часов хакатон, по време на който създават логото и сайта на организацията, дългосрочната й стратегия за развитие и набиране на средства, както и платформата за събиране на коледни подаръци.

Снимка: Яна Пенева

Това поставя организацията на правилен път и допълнително зарежда екипа от доброволци. Защото, както казва Михаела – без отдадеността на над 35 регионални координатори и на над 200 доброволци по места, не биха могли да реализират мисията на организацията, както и да координират дарителската дейност по събирането и раздаването на подаръците.

Всичко това позволява на съмишлениците от Операция „Плюшено мече” да мислят и за нови инициативи, които да надграждат подаръците, и да изградят дългосрочни отношения с децата. Постепенно доброволците започват да се виждат редовно с децата от социалните услуги, които подпомагат, заедно ходят на кино, организират различни инициативи с тях през годината, стават им ментори. Михаела го определя като голяма крачка напред, но и голяма отговорност за доброволците. Защото младежите, които подкрепят, ги допускат до личния си свят, доверяват им се. А менторът от своя страна има възможност да им повлияе с добрия си пример. Както семейство от Враца, което в началото купува колело за дете от социална услуга в града, но вижда потенциала в него и желанието му да успее. Започва да го подкрепя дългосрочно, като го окуражава и заплаща уроците му по френски език. И сега това дете вече е студент в Сорбоната във Франция и е получило шанс да успее в живота.

Снимка: Светлан Симов

През 2017 г. се ражда идеята за своеобразното училище за таланти, което наричат Менторска програма „Скритите таланти на България”. Ще попитате защо „ скрити”? Отговорът е в самата същност на Програмата да предоставя целогодишно менторска подкрепа на даровити младежи, лишени от родителска грижа или растящи в социално слаби семейства. Така талантливи деца, които по различни причини нямат нужната подкрепа и ресурси да развият творческия си потенциал, получават шанс за професионална реализация, а оттам и възможност да построят едно по-добро бъдеще за себе си.

В началото започват с 8 младежи от различни краища на страната с таланти в областта на музиката, народните танци, изобразителното изкуство и спорта. С всяка следваща година броят им се увеличава. Някои от тях успешно се подготвят за кандидатстване в университет, други – откриват първите си авторски изложби. През 2019 г. екипът на Операция „Плюшено мече” и доброволците ментори в Програмата се поздравяват и с първия приет студент.

Снимка: Георги Томсън

Когато попитах Михаела, какво я мотивира толкова години да е отдадена на каузата, тя сподели, че когато човек намери своето призвание, нататък е лесно. И че първоначалният заряд е дошъл от възпитанието, което е получила в семейството си – да бъде солидарна и да помага на другите. Затова мечтае след няколко години в Програмата да има 100 деца, които да бъдат приети в университет, да получат шанс и да постигнат мечтите си.

И цитира думите на ръководителя на една от първите организации, които са застанали зад тях на корпоративно ниво: „Казаха ми, че един ден ще имаме офис, по чиито стени ще са окачени портрети на децата, които сме подкрепили“. И въпреки че тогава това й се е струвало невероятно, то вече се случва. И дава заряд на Михаела и на останалите съмишленици от Операция „Плюшено мече” да продължават с организацията на следващата Коледна кампания по събиране на подаръци за деца в нужда. И със следващите участници в Менторската програма „Скритите таланти на България”.

Публикувано на www.momichetata.com