Деница Андонова и силата на положителните житейски навици

Снимка: Енчо Найденов

Преди да се запозная с Деница Андонова, само бях чувала за позитивната психология и за холистичния подход за постигане на лично благоденствие, но честно казано – не знаех много. Убедих се как работят обаче, веднага щом видях положителната енергия, която струи от Деница и която лесно те заразява.

В професионалния си живот Деница е позитивен психолог и сертифициран специалист по корпоративен уелнес. Повече от 10 години консултира хора по здравословно хранене, а през 2017 г. издава и книга по темата – „Клетъчно хранене с Дени”.

Интересът й в тази сфера идва след лично преживяване, свързано със здравословен проблем. Това променя цялостния й житейски светоглед и я кара да осъзнае изключително важната роля на положителните емоции. Постепенно се запалва по кинезиологията и метода за постигане на енергиен баланс K-power. Според китайската медицина, ако енергията на човек е блокирана, в тялото настъпва проблем и се разболяваме.

Снимка: Смилена Митова, Smil Photography

Затова именно емоциите са тези, които създават усещането за баланс или дисбаланс и е изключително важно да можем да ги насочим в положителна посока. Така дори в негативни моменти човек трябва да търси и да намира позитивното. Но това е умение, на което можем да се научим посредством ежедневни малки стъпки. Както казва Деница, по-добре е „всеки ден да отделяме по 2 минути, за да правим нещо малко положително за себе си, отколкото веднъж да направим нещо голямо, което ще ни изтощи и няма да има дългосрочен позитивен ефект върху нас”. И добавя, че „любовта на човек към себе си и грижите към другите му помагат да се чувства пълноценен и по-добре”.

Тази лична философия Деница предава и на децата си, които иска да растат в една благоденстваща България, в която хората не се гледат с омраза, а влагат енергията си в позитивни начинания. Така през миналата година създава фондация „Процъфтяваща България”, чиято мисия е да мотивира хората да изграждат положителни навици у себе си и така да постигнат цялостен баланс между работа и личен живот на енергийно, емоционално, психическо и физическо ниво. И както ми сподели, тя е убедена, че „с малки стъпки можем да събудим ново качество у българина, да му помогнем да се научи да се грижи за собственото си благоденствие и за физическото и психичното си здраве, да за помага и на околните, включително и на децата”.

Снимка: Личен архив

Деница и нейните съмишленици вярват, че учителите и възпитателите в детските градини и яслите са тези, които заедно с родителите са най-близко до децата ни. Затова и следващият проект на фондацията е насочен към тях и техните умения за създаване на позитивни навици. Планират да работят и с родителите, за да се промени отношението им към учителите и да се изгради позитивна нагласа към техния труд.

В края на разговора ни Деница, която казва за себе си, че е оптимист по душа, сподели, че за нея „всяка стъпка трябва да е със смисъл, че няма малки и големи неща и че, ако човек прави нещо от сърце, то ще се разраства”. Затова е и отворена към всички, които искат да се включат в каузата на фондацията да създадем заедно процъфтяваща България и които искат да изградят у себе си положителните навици да гледат на живота от добрата му страна и да търсят и намират баланса в името на личното и общественото благоденствие.

Публикувано на www.momichetata.com